Filmrecension : The Evil Dead



1977, långt före Spider-Man trilogin satt Sam Raimi och studerade egypternas "Book Of The Dead", och bestämde sig för att skriva ett manus kring Book Of The Dead. Så Raimi grundade med hjälp av sina vänner Bruce Campbell och Robert Tapert filmbolaget Renaissance Pictures för att försöka filma manuset. Tyvärr hade dom inte tillräckligt med pengar för att göra filmen, så därför skrev Raimi om manuset till endast 7 sidor och lyckades skrapa ihop $1,600 för att göra en kortfilm, som han senare skulle använda till att försöka övertyga olika investerare att ge honom pengar att göra en långfilm. 1978 släppte Raimi kortfilmen Within The Woods som var filmad med Super 8 mm kamera och hade i princip samma handling som långfilmen som Raimi planerad på att få göra.

Sommaren 1979 lyckades Sam Raimi, Rob Tapert och Bruce Campbell skrapa ihop circa $375,000 efter att ha visat kortfilmen "Within The Woods" åt olika investerare i Detroit. Inspelningarna började i Morristown, Tennessee och pågick under 1,5 år. Book Of The Dead var titeln på filmen men ändrades till The Evil Dead p.g.a. av att producenten Irvin Shapiro ansåg att om filmen hade en sån litteraturbaserad titel skulle inte folk komma och se den.

The Evil Deads handling är en typisk skräckfilms handling, fem ungdomar bestämmer sig för att spendera helgen vid en övergiven stuga mitt i skogen, där hittar dom en bok som är gjord av nåt slags skinn och en bandspelare. Innehållet på bandspelaren spelas upp och dom får veta att boken är The Book Of The Dead som är gjord av människoskinn och skriven i människoblod, även att dom genom att ha spelat upp bandspelarens innehåll väckt slumrade demoner som törstar efter hämnd. En efter en blir dom besatta av demonerna och förvandlas till zombieliknande varelser som gör allt för att få tugga på sina vänner.

Det syns att Evil Dead är en otroligt lågbudget och B-film, men trots detta har den en underbar charm och är väldigt välgjord. P.g.a. filmen grafiska våld, blev den förbjuden i flera länder, Finland, Island, Tyskland och Irland var några av dessa, allt berodde på en scen i filmen, var en flicka springer ut i skogen och blir våldtagen av träden.

Evil Dead
är skrämmande med även väldigt rolig då och då, jag skrattade till många gånger när blodet endast forsatte och forsatte att skölja över filmens huvudperson, Ash.

Idag är The Evil Dead sedd som en av dom mest kända kultfilmerna, Bruce Campbell som spelar Ash, har blivit en ikon för B-film och har en stor skara fans som anser att Ash är en större kultfigur än både Jason Voorhees (Friday The 13th) och Freddy Kruger (A Nightmare On Elm Street). Bruce Campbell gjorde även förra året en parodi på sin kultstatus i filmen "My Name Is Bruce".

The Evil Dead
fick två uppföljare Evil Dead 2 och Army Of Darkness, men dom två senare är mera mot komedier än skräck som den första. Ska ni se The Evil Dead rekommenderar jag att ni ser den oklippta versionen med 12 minuter extra blod och inälvor som sprutar, samt den väldigt sjuka våldtäckts scenen i skogen.

"JOIN US ASH!!!"



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0